Menu

Životne navike u trudnoći

Koliko se kilograma smatra normalno dobiti u trudnoći?

Idealni prirast tjelesne mase u jednoplodnoj trudnoći do termina poroda je oko +16kg. Dinamika prirasta tjelesne mase nije ista na početku i na kraju trudnoće te je najveća u zadnjem tromjesečju. Prirast tjelesne mase ovisi o energetskom unosu trudnice ali i o tjelesnoj aktivnosti, što treba uzeti u obzir kod trudnica koje miruju. Novija razmišljanja u praćenju trudnoće stavljaju naglasak na indeks tjelesne mase umjesto na prirast tjelesne mase. Pri prvoj posjeti ginekologu, trudnici bi trebalo odrediti indeks tjelesne mase te u slučaju povišenog ili niskog indeksa tjelesne mase odrediti stroži režim nadzora tijekom trudnoće uz odgovarajuće dijetetske mjere. Trudnice s urednim indeksom tjelesne mase imaju mali rizik razvoja komplikacija poveznih s pothranjenosti i pretilosti te u pravilu ne premašuju očekivani prirast tjelesne mase do termina poroda.

Moram li zaista strogo mirovati u trudnoći?

Strogo mirovanje u trudnoći je jedna od najčešće propisanih mjera od strane ginekologa. Takozvano “čuvanje trudnoće” je nažalost najčešće potpuno besmislena mjera koja nema znanstveno uporište te u konačnici povećava rizik za prekomjerni prirast tjelesne mase, venske tromboze u trudnoći te umanjuje kvalitetu života žene tijekom trudnoće. Situacije u trudnoći, gdje propisana mjera strogog mirovanja ima smisla su rijetke i ginekolog bi pritom trebao objasniti trudnici što zapravo strogo mirovanje podrazumjeva, koliko se očekuje trajanje mjere mirovanja i s kojim ciljem.

Do kada smijem raditi ako sam trudna?

Ukoliko trudnica na poslu nije izložena nepovoljnim mehaničkim, fizikalnim i kemijskim utjecajima, može raditi koliko želi, odnosno koliko joj zakon dozvoljava (do 28 dana prije termina poroda). Ukoliko postoje potencijalno štetni utjecaji na poslu (npr- rad na visini, rad pri niskim temperaturama, uvjetima onečišćenja, buke i vibracija ili sl.) trudnica može od poslodavca tražiti preraspodjelu na sigurnije radno mjesto ili tražiti dopust trudne radnice. Nastavak rada, u skladu s adekvatnim uvjetima rada i tjelesnim potrebama u trudnoći, bitan je čimbenik u održanju psihofizičke kondicije tijekom trudnoće i nema štetnog učinka na sam ishod trudnoće. Bolovanje radi komplikacija u trudnoći treba potkrijepiti medicinskim razlogom.

Pošaljite nam upit putem web obrasca

Obratite nam se sa punim povjerenjem.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.