Menu

Ultrazvučni pregledi u trudnoći

Koliko se UTZ pregleda preporuča u trudnoći?

Preporuka je učiniti bar tri ultrazvučna pregleda tijekom trudnoće. Pritom se misli na jednoplodnu trudnoću urednog tijeka. Prvi pregled bi trebalo učiniti do 8. tjedna izostanka mjesečnice, drugi oko 20. tjedna te treći oko 30. tjedna. Prvim pregledom potvrđuje se uredan razvoj trudnoće i broj plodova, drugim pregledom se detaljno analiziraju svi organi i dijelovi tijela ploda te trećim se procjenjuje rast ploda i funkcija posteljice. Dodatni ultrazvučni pregled koji se preporuča u sklopu pregleda s 20 tjedana je cervikometrija radi određivanja rizika prijevremenog poroda. Dodatni ultrazvučni pregledi mogu se obavljati pri svakoj perinatološkoj kontroli no kod trudnoće urednog tijeka statistički ne poboljšavaju ishod trudnoće.

Kada napraviti 3D/4D UTZ pregled u trudnoći?

3D/4D ultrazvučni pregled može se učiniti bilo kad u trudnoći. Za prikaz površine ploda (tzv. Surface rendering), npr. Lica djeteta preporuča se pregled učiniti oko 28. tjedna trudnoće. Tada veličina ploda i količina plodove vode omogućuju najbolju vizualizaciju i najljepše slike. Osim prikaza lica, 3D ultrazvučni pregled koristi se i za detaljnu analizu anatomskih struktura ploda i maternice.

Zašto se termin poroda ispravlja nakon UTZ pregleda?

Termin poroda određuje se rutinski prema početku zadnje menstruacije, no to je pravilo neprecizno i vrijedi samo za žene s redovitim ciklusima, trajanja oko 28 dana. Pri svakom ultrazvučnom pregledu trudnice, mjere se rutinski tjelesne proporcije ploda što se naziva fetalna biometrija. Dobivene vrijednosti uspoređuju se potom s vrijednostima iz biometrijskih tablica fetalnog rasta te se procjenjuje odgovaraju li mjerenja očekivanim za te tjedne trudnoće. Osobito je dobar pokazatelj trajanja trudnoće u prvom tromjesečju mjerenje udaljenosti tjeme- trtica (CRL- eng. Crown Rump Lenght). Odstupanje dobivenih mjera od očekivanih za te tjedne trudnoće za 7 dana i više bi trebalo ispraviti korekcijom termina poroda. Korekciju treba treba učiniti već početkom 2. tromjesečja.

Pošaljite nam upit putem web obrasca

Obratite nam se sa punim povjerenjem.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.