Menu

Puerperij i dojenje

Da li je povišena temperatura opasna pojava nakon poroda?

Puerperij je razdoblje koje započinje nakon poroda i traje 6 tjedana. Žena je tom razdoblju podložnija različitim infekcijama koje mogu dovesti do pojave vrućice. Najopasniji uzrok vrućice je bakterijska infekcija šupljine maternice (endometritis) koji dovodi do sepse i može ugroziti život puerpere. Zastojne promjene dojki, urinarne infekcije i sl. čest su uzrok povišene tjelesne temperature te je endometritis ponekad teško razlikovati od drugih uzroka vrućice. Svaka vrućica s temperaturom od 38 ili više stupnjeva nakon poroda zahtjeva pregled ginekologa. Nepovoljni znaci uz vrućicu su opća slabost i nemoć te pojačanje krvarenja iz rodnice.

Koliko je štetno odustati od dojenja?

Tri su apsolutne kontraindikacije za dojenje- aktivna tuberkuloza majke, maligna bolest dojke ili terapija citostaticima majke. Drugi razlozi za prestanak dojenja su zapravo kompromis između potencijalnih rizika i koristi za dijete. Dojenje ima i niz blagodati za majku. Dojenje stimulira kontrakcije maternice što je bitno u kontroli krvarenja nakon poroda i oporavku žene, dojenjem se najbolje prevenira zastoj mlijeka i upale dojke, dojenje dugoročno smanjuje rizik pojave raka dojke te ima bitnu ulogu u procesu zbližavanja i emocionalnog povezivanja majke i djeteta. Odluka o prestanku dojenja ne smije biti donijeta olako, ali isto tako ne smije biti praćena pritiskom ili osudom majke od strane okoline.

Što je postporođajna tuga i postoporođajna depresija?

Postporođajna tuga ili baby blues javlja se 2 do 5 dana nakon poroda, traje do mjesec dana te ga doživljava 80% - 90% žena. Karakterizira ga niz zbunjujućih i kontradiktornih emocija koji se javljaju nakon početnog uzbuđenja. Veliki utjecaj na ovo stanje, osim psihičkog stresa zbog samog poroda, imaju i hormonalne promjene koje se događaju za vrijeme i nakon poroda, zatim umor i neispavanost, bol uzrokovana epiziotomijom ili carskim rezom, mastitis, ili bilo koji drugi problemi sa zdravljem mame ili bebe. Karakterističan je manjak energije, slabost, ranjivost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, zbunjenost. Treba naglasiti da su svi ovi simptomi pojačani kod žena koje su rodile carskim rezom ili pak kod žena koje same odgajaju svoje dijete. Baby blues prolazi spontano, potrebno je nekoliko dana odmora i velika podrška i pomoć okoline. Postporođajna depresija počinje se javljati u prvih 4 do 8 tjedana nakon poroda, mada može i tokom čitave prve godine djetetovog života. Traje čak i do godinu dana, te su joj i simptomi ozbiljniji- osjećaj bespomoćnosti i beznadnosti, nedostatak energije i motivacije, poremećaji hranjenja i spavanja, nedostatak interesa za seksualne odnose, osjećaj nesposobnosti za nošenje sa zahtjevima okoline, razdražljivost, plačljivost te anksioznost koja se očituje u nedostatku privrženosti bebi, te osjećaja krivnje zbog toga. Postpartum depresiju doživljava 10% do 16% mama, a liječenje se uglavnom sastoji od adekvatne psihoterapije i eventualnog uzimanja antidepresiva, dok je kod blažih simptoma ponekad dovoljno i savjetovanje psihologa.

Pošaljite nam upit putem web obrasca

Obratite nam se sa punim povjerenjem.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.