Menu

Psihosomatske bolesti uzrokovane ginekološkim tegobama

Beautiful young woman in her beautiful snow-white bed relaxes and relaxes, beautiful evidence
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Vrijeme je godišnjeg odmora i rješavanja stresa. Znate li što su to bolesti uzrokovane stresom tj. Psihosomatske bolesti? Glavobolja, bolovi u trbuhu, nedostatak energije i depresija, visok krvni tlak, čir na želucu ili dvanaesniku, srčane smetnje, kronični zatvor, gubitak seksualne želje ili bolnost pri spolnom odnosu te poremećaji menstruacijskog ciklusa niz su različitih i naizgled nepovezanih tegoba koji u žena mogu nastati u sklopu ginekološkog psihosomatskog poremećaja.

Prema klasičnoj teoriji psihoanalize glavni pokretač ljudskog djelovanja su
podsvjesni nagoni, urođeni i zajednički svim ljudima. Iz tih nagona izvire energija za djelovanje odnosno aktivnosti. Ukoliko su aktivnosti za potrošnju te energije moguće i prihvatljive (npr. kreativnost, ljubav, intimnost) proizvodi se osjećaj zadovoljstva i ugode, a ukoliko se energija ne može iskoristiti za te potrebe ona se nakuplja u podsvijesti kao napetost. Napetosti se pokušavamo riješiti različitim mehanizmima kao npr. kroz humor ili pojačani rad. Ukoliko se napetost nakupi, može doći do prelijevanja iz podsvjesnog u tjelesno i manifestacije u obliku znakova bolesti.


Ginekološke tegobe koje remete kvalitetu života žene, poput inkontinencije urina, bolnih i otežanih odnosa te nepravilnih krvarenja mogu stvoriti snažnu podsvjesnu barijeru i averziju prema bilo kakvom obliku intimnosti te na taj način s vremenom dovesti i do ozbiljnih poremećaja u unutarnjem životu žene i razvoja fizičkih simptoma, posve nepovezanih s ginekološkim problemom. Izdvojite vrijeme za sebe, usudite se progovoriti o svojim problemima i obratite nam se s punim povjerenjem te napravite prvi korak prema uravnoteženijem i bogatijem unutarnjem životu i sreći.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.