Menu

Porod

Da li je carski rez sigurnija metoda rađanja?

Porod je složeni niz međusobno povezanih događaja u kojem sudjeluju majka i dijete te koji nosi određene rizike za oboje. Statističke analize govore da je rizik po dijete jednak kod spontanog fiziološkog vaginalnog poroda djeteta na glavicu i poroda carskim rezom. Novija istraživanja govore i da vaginalni porod ima dodatni pozitivan utjecaj, uslijed mehaničke stimulacije te kolonizacije djeteta fiziološkom florom koji se prirodno događaju prolaskom kroz porođajni kanal. Ti događaji izostaju kod poroda djeteta carskim rezom. Rizik po majku znatno je viši kod carskog reza nego u vaginalnom porodu. Zbog toga, programirani porod carskim rezom treba rezervirati isključivo za one situacije gdje bi prirodan vaginalni porod predstavljao rizik potencijalno veći nego kod kod carskog reza.

Kako znati da je porod započeo?

Prirodni početak poroda kaskadni je niz kompleksnih i nedovoljno istraženih događaja koji se manifestiraju pojavom trudovima ili prsnućem vodenjaka. Trudovi se u početku mogu javiti kao bol ili pritisak u donjem dijelu trbuha, bol u križima ili stezanja trbuha. Intenzitet boli i karakter početnih trudova je izrazito individualan. Trudovi koji su neredoviti i promjenjivog intenziteta se nazivaju lažnim. Pravi trudovi imaju tendenciju pojačanja intenziteta, duljine trajanja i učestalosti s vremenom. Vrijeme između trudova trudnica treba iskoristiti za odmor i opuštanje te oporavak snage za novi trud. Kod praćenja trudova bitno je pratiti i broj pokreta djeteta. Normalna je pojava da majka uslijed trudova ne osjeti nježnije pokrete djeteta no najmanje se mora osjetiti pet pokreta u sat vremena Prsnuće vodenjaka dovodi do otjecanja plodove vode. Istjecanje može biti obilno i naglo ili u obliku slabog ali konstantnog vlaženja, tj iscjetka iz rodnice. Svaku sumnju na otjecanje plodove vode treba provjeriti pregledom ginekologa.

Koliko se može čekati nakon termina poroda?

Trudnoća prirodno traje 38 do 42 tjedana te većina poroda spontano započne u tom periodu. Datum termina poroda predstavlja samo vremenski orjentir ginekologu za daljnje intenzivnije praćenje i nadzor trudnoće. Ukoliko porod ne nastupi do termina poroda, a svi pokazatelji zdravlja i kondicije ploda ukazuju na zdravo dijete te nema zapreke sa strane majke, trudnoća se nastavlja pratiti intenzivnije, pregledima svaka dva dana, još slijedećih deset dana. Ukoliko ne dođe do početka poroda ni u tom periodu, trudnica se u pravilu hospitalizira radi dovršenja trudnoće. Daljnje odgađanje poroda povezano je sa porastom rizika po dijete.

Pošaljite nam upit putem web obrasca

Obratite nam se s punim povjerenjem.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.