Menu

PAPA test, HPV, Kolposkopija

Što je PAPA test?

PAPA test (nazvan po autoru- G. Papanicolau) je test probira na displastične promjene epitela vrata maternice, koji potencijalno mogu dovesti da raka vrata maternice. Test se izvodi brzo i bezbolno, za vrijeme ginekološkog pregleda. Četkicom se prikupljaju stanice s površine vrata maternice, rodnice i cervikalnog kanala te potom pregledavaju mikroskopom. Koliko je test učinkovit dokazuje izrazito niska stopa raka vrata maternice u zemljama gdje se PAPA test provodi sustavno u svih žena na nacionalnoj razini. PAPA test može biti promjenjen zbog HPV infekcije ali i upale u području vrata maternice i drugih stanja. Učestalost kontrole PAPA testa ovisi o nalazu prethodnog testa te životnoj dobi žene.

Kako se zaštiti od HPV infekcije?

8 do 10 ljudi tijekom života inficira se humanim papiloma virusom. Simptomi infekcije pojavljuju samo u oko 5% oboljelih, a kako virus primarno napada stanice kože i sluznica, promjene ako se i pojave, manifestiraju se u obliku bradavica ili mikroskopskih promjena. Izuzetno rijetko takve promjene, kroz dulji vremenski period napreduju do premalignih lezija. Virus se prenosi direktnim kontaktom oboljelog dijela kože o kožu zdrave osobe, najčešće spolnim putem te pritom kondom u potpunosti ne štiti od infekcije. Virusi koji izazivaju teže promjene u epitelu vrata maternice nazivaju se virusima visokog malignog potencijala, dok virusi niskog malignog potencijala izazivaju bradavice genitalne regije. Osoba koja preboli infekciju nije zarazna. Kako je najveći broj oboljelih bez ikakvih vidljivih promjena te s obzirom na raširenost virusa u ukupnoj populaciji, zaštita od kontakta s virusom je gotovo nemoguća. Danas je najbolji način prevencije HPV infekcije i njenih posljedica cjepivo protiv HPV-a. Spolno odgovorno ponašanje oba patrnera te redovite kontrole PAPA brisa također bitan su čimbenik prevencije infekcije HPV-om i njezinih posljedica.

Kada i zašto napraviti kolposkopiju?

Kolposkopija je pretraga kod koje se izravno, pod velikim povećanjem, promatra sluznica vrata maternice. Pretraga se obavlja na isti način kao i rutinski ginekološki pregled te je bezbolna. Kolposkopija se, zajedno s PAPA testom i HPV tipizacijom, koristi u dijagnostici, obradi i praćenju promjena epitela vrata maternice uzrokovanim HPV infekcijom. Indikaciju za kolposkopiju može postaviti citolog nakon PAPA testa ili ginekolog. Detaljnim pregledom sluznice vrata maternice traga se za sumnjivim promjenama, a takva se mjesta mogu odmah i odstraniti ili se s takvih mjesta može uzeti i direktni uzorak sluznice za patohistološku analizu. Takvo uzorkovanje tkiva naziva se biopsija i može se provesti u lokalnoj anesteziji.

Pošaljite nam upit putem web obrasca

Obratite nam se sa punim povjerenjem.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.