Menu

Ginekološki pregled

Što je ginekološki pregled?

To je pregled vanjskog i unutarnjeg genitala žene u svrhu procjene stanja genitalnog sustava, uvida u procese u zdjelici žene te procjene reproduktivnog zdravlja. Pregled se provodi kod spolno aktivnih žena kroz rodnicu, traje 10-15 min te je po svojoj naravi neugudan no nikako ne i bolan. Redovni posjet izabranom ginekologu i ginekološki pregled odražava osobnu brigu žene o vlastitom zdravlju i trebao bi biti obaveza svake žene.

Kada se javiti na pregled?

Prvi redovni ginekološki pregled trebao bi pratiti početak aktivnog spolnog života žene. Ukoliko ne postoji problem, redovni pregledi se kroz generativno razdoblje žene provode jednom godišnje, a u postmenopauzi i rjeđe. Preporuka je pregled obaviti u prvoj polovici ciklusa, po prestanku menstruacije. Najčešći razlozi ginekoloških pregleda izvan rutinskih kontrola su bol u zdjelici ili donjem dijelu trbuha te pojava nepravilnih krvarenja iz rodnice. Sumnja na trudnoću ili želja za planiranjem obitelji također su česti razlog javljanja ginekologu.

Što uključuje ginekološki pregled?

Pregled se sastoji od palpatornog bimanunualnog pregleda, inspekcije u spekulima i UTZ pregleda. Rutinski se pri ginekološkom pregledu provodi i PAPA test kao metoda probira na promjene epitela vrata maternice. Ultrazvučni dio pregleda provodi se kroz rodnicu (trans vaginalna sonografija- TVS) i pritom se procjenjuje izgled maternice, debljina sluznice maternice te oblik, veličine i karakteristike jajnika. Kod žena koje nisu stupile u spolne odnose ultrazvučni pregled se provodi kroz rektum. Mikrobiološki brisevi, određivanje spolnih hormona u krvi i druge pretrage nisu dio redovnog ginekološkog pregleda. Posjet ginekologu ne znači ujedno i ginekološki pregled!

Pošaljite nam upit putem web obrasca

Obratite nam se sa punim povjerenjem.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.

© 2020 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Grafički i web dizajn Studio AF.